Simple Minds

Bend Simple Minds karijeru je počeo krajem sedamdesetih, a proslavio se osamdesetih godina 20. veka albumima Empires and Dance, Sons and Fascination, New Gold Dream, Sparkle in the Rain, kao i hit singlom Don't you forget about me.

Simple Minds su počeli karijeru kao eksperimentalni bend "novog talasa", da bi se lagano okrenuli rok i pop muzici "glavnog toka", a 1985. godine, sa mega-hitom Don't You (Forget About Me), ušli su u prvu ligu muzičkog šou biznisa.

Bend je nastao krajem 70-ih godina u Glazgovu. Inspirisan gitarsko-sintisajzerskim zvukom grupe "Magazine", snimio je albume Life In A Day (1979), Real To Real Cacophony (1979) i Empires And Dance (1980).

Prvi komercijalni uspeh ostvaruju 1982. sa albumon New Gold Dream (81-82-83-84), koja je donela angažovanije tekstove, mekši "nju vejv" zvuk, pop strukturu pesama i hitove Promised You A Miracle, Glittering Prize i Someone Somewhere In Summertime.

Škotski muzičari predvođeni pevačem Džimom Kerom, poznati su po tome što na živim nastupima uvek prave sjajnu atmosferu. Sigurni smo da će tako biti i na Beer Festu, gde ih očekuje nastup pred 150 hiljada ljudi.

Nakon što je Brajan Feri odbio da peva Don't You (Forget About Me) članovi grupe Simple Minds su zamalo uradili isto. Džim Ker nije bio zadovoljan tekstom pesme, i smatrao ga je priličnim klišeom. Ipak, predomislio se, i pesma je u Americi dospela na vrh top liste, a kasnije postala i hit.

Posle nastupa u beogradskom Centru Sava 2006. godine na svom zvaničnom sajtu članovi grupe ocenili da je to bio najbolji koncert u njihovoj 30 godina dugoj karijeri. Tek tri godine kasnije, tu titulu bend je dodelio jednom nastupu u Edinburgu.

Poslednji put u Beogradu su nastupili 2009. godine, kada su promovisali studijski album Graffiti Soul.

www.simpleminds.com

 

Data/Images/simple_minds_s_no1.jpg

bbf arhiva